TOP_PLUSZ-1.1.1-21-JN1–Helyi gazdaságfejlesztés, Piacfejlesztés Tiszaderzsen


 

 

Tiszaderzs Községi Önkormányzat

TOP_PLUSZ-1.1.1-21-JN1–Helyi gazdaságfejlesztés

 

Projektazonosító:             TOP_PLUSZ-1.1.1-21-JN1-2022-00009

Támogatás összege:         80 175 100Ft

Támogatás intenzitása:    100%

Projekt címe:                    Piacfejlesztés Tiszaderzsen

 

 

A projekt bemutatása

A projekt megvalósításával a megyében egy új termelői piac jön létre, fedett favázas elárusító helyekkel, valamint egy könnyűszerkezetes konténer jellegű épülettel, ami a piacra érkezők és az ott árusítók részére a szociális blokkot biztosítja, valamint a piacfelügyelő irodáját. Az egész piac területe körbe lesz kerítve. 5 db parkoló megépítése is betervezésre került, melyből 1 akadálymentes. Az épület tervezése során a megújuló energiaforrások létesítésének igénye felmerült. Az épületre 1 db napkollektor kerül telepítésre használati melegvíz/fűtés rásegítésre.

 

A projekt megvalósításával az önkormányzat az alábbi célokhoz járul hozzá:

•          Segítjük a helyi termékekhez és szolgáltatásokhoz kötődő munkahelyek megőrzését vagy létrehozását, ezzel hozzájárulunk a munkanélküliség és a térségi elvándorlás csökkenéséhez.

•          Növeljük a helyi vállalkozások bevételeit, aminek helyi társadalmi hasznai is vannak (közösségi kiadásokra fordítható adóbevétel stb.)

•          Segítjük a hátrányos helyzetben lévők megélhetését.

•          Számos helyi termék szorosan kapcsolódik a hagyományokhoz – amennyiben érdeklődünk az ilyen jellegű tárgyak iránt, az segíti a településre, tájra jellemző motívumok, szokások fennmaradását, újjáélesztését, a helyi identitás megerősödését.

•          A helyi termékek előállításának folyamata sokszor turisztikai látványosság és program lehet, így a termékek vásárlásával elősegítjük a térség idegenforgalmi kínálatának bővülését.

•          Az áruszállítás okozta környezetszennyezést is csökkenthetjük, hiszen nem több száz, vagy ezer kilométerről érkeznek az áruk, hanem közvetlen közelről – kedvező esetben az alapanyag is a településről való.

•          A piac teljes akadálymentesítése is megtörténik.

 

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

 

A projekt várhatóan 2025. szeptember 30-án zárulhat.