TOP_PLUSZ-1.1.3-21-JN1-2022-00007 Horgászturizmus fejlesztése Tiszaderzs településen


 

 

Projekt címe: Horgászturizmus fejlesztése Tiszaderzs településen

Szerződés száma: TOP_PLUSZ-1.1.3-21-JN1-2022-00007

Támogatás összege: bruttó 157 568 975 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2025.12.31.

 

Tiszaderzs Községi Önkormányzatsikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a tiszaderzsi Kárász kikötő fejlesztésére. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával 157 568 975forint áll rendelkezésre a komplex turisztikai fejlesztésre.

A település közigazgatási határának szélén működik a tiszaderzsi (Kárász) kikötő, mely a Tisza-tó egyik legjobb természeti adottságokkal rendelkező horgász csónak kikötője. Ezen csónakpihenő előnye, annak elhelyezkedésében rejlik tekintettel arra, hogy nem az élő Tisza mellett, hanem annak egy védett öblében a „KUBIK”-ban található. Ezért ezen kikötő nagyon népszerű a horgászok körében a Tisza-tó vidékén. Továbbá a kikötő számos Tisza-tavi csónaktúra kiindulási helyéül is szolgál.

A Tisza folyó és a Sarudi medence pár száz méterre van a tiszaderzsi Kárász Kikötőtől, mely ebből kifolyólag kiváló horgászhelynek számít mind a téli, mind pedig a nyári időszakban. 

Tiszaderzs Községi Önkormányzat komplex turizmusfejlesztési céllal rendelkezik, melynek egyik állomása a TOP_Plusz-1.1.3-21 kódszámú projekt keretében megvalósítani tervezett fejlesztés.

Jelen projekt keretében olyan turisztikai fejlesztést kívánunk megvalósítani a Tisza-tó partján és a településen, amely a horgászat mellett lehetőséget teremt az aktív üdülést nyújtó viziturizmus iránt érdeklődők számára a Tisza, a Tisza-tó mentén horgászcsónakok kikötésére. Erre való tekintettel a kikötő engedélyben jelenleg szereplő 168 db csónak számát emelni kívánjuk előre láthatóan 260 db-ra, mely 92-vel (7 db úszópont létesítése, ami 56 db csónak kikötésére biztosít lehetőséget, ezenkívül 36 db csónak számára parthoz kötési lehetőség biztosítása) növelné meg a kikötő jelenlegi befogadóképességét. Alapvető célunk, hogy a kikötő működését a téli hónapokra is kiterjesszük. A parti létesítmények kiépítésével a terület alkalmas lesz a vízi élővilág megfigyelésére, megismerésére a szabadidő vízikörnyezetben való eltöltésére a horgász családok számára.

A fejlesztés révén egy meglévő turisztikai kínálati elem további bővítése valósul meg a településen. Az aktív turizmus serkentésével, a part körüli fejlesztésekkel, az úszópontonok kialakításával, továbbá a pihenőhelyeken, horgászszigeteken kialakítandó közösségi időtöltés növelheti a vendégek által a településen töltött éjszakák számát, ezzel az éves kapacitáskihasználtságát a pályázatban elvárt értéknek való megfelelés és a hosszú távú fenntartható működés biztosítása céljából. A kialakítandó új szolgáltatások mind hozzájárulnak, hogy kiépüljön egy stabil, hűséges vendégkör, aki az éves utazásait, rekreációs kirándulásait és egyes iskolás csoportok a nyári horgásztáborait a helyszínen bonyolítsák le. A fejlesztés helyszíne továbbá alkalmas különböző rendezvények, közösségi események tartására is.

A területre épülő ökoturisztikai szolgáltatási paletta kialakítása során az Önkormányzat célja a természeti és kulturális értékek felkeresésének és a testmozgás különböző fajtáinak összekapcsolása; a turisták jelenlétével okozott környezeti, gazdasági vagy társadalmi károk minimálisra csökkentése (szervezett és ellenőrzött keretek között); és a helyi szolgáltatások, termékek előnyben részesítése, a helyi gazdaság fellendítése, új vállalkozások indításának ösztönzése.