Futottunk a Tisza-tóért

A Tisza-tó napján, május 14-én néhány sportember és sok-sok, a környék településein élő amatőr - immár hagyományosan - minden évben körbe futja a tavat.


A futás irányát az eddigiekhez képest megváltoztatták a szervezők, hiszen korábban Kiskörétől Tiszafüred felé kezdtek, majd Kiskörére értek be Tiszanána irányából a futók. Az idén azonban - a poroszlói ökopark átadását követően - ésszerű kiindulási és célállomás volt a Heves megyei település. Ezért onnan indult a nagy kör, majd Tiszafüredet, Tiszaderzset, Kiskörét érintve szintén Poroszlón értek célba a futók és kerékpározók.
A közbe eső településeken gyerekek és felnőttek csatlakoztak egy-egy rövidebb szakasz megtétele erejéig a konvojhoz. Tiszaderzsen - a mostoha időjárás miatt - az iskola pedagógusai végül úgy döntöttek, nem kockáztatják meg a kisgyerekek meghülését. Hiszen a falu iskolájában már jószerével kizázólag 10 év alatti nebulók tanulnak. Így végül gyermekcsoport nélkül, mintegy 25 felnőtt részvételével hidaltuk át a település határára eső 6 kilométert.
Tiszaszőlős csapata a Cserő-közi Holt-Tisza felső bekötésénél adta át a jelképes stafétát, amit a derzsiek az abádszalóki felső tagozatos iskolásoknak adtak tovább a tiszaderzsi szivattyútelepnél.
A futókkal együtt érkezett Hídvégi Üstös Pál, a Tisza és a Tisza-tó nagykövete, aki korábban már végig úszta a folyó magyarországi szakaszát, most pedig egy velocipéddel karikázta körbe a tavat, és egy kalandtúrán való részvételre buzdította a tiszaderzsieket, figyelmünkbe ajánlva a http://www.tiszavolgye.hu honlapot, ahol még jelentkezni lehet az érdekes kalandtúrára.